Proslavljen 80. rođendan naše župe

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je na svetkovinu Duhova, 9. lipnja 2019. godine Župu svetog Nikole Tavelića te predvodio svečano euharistijsko slavlje u prigodi 80. obljetnice kustošijske župe. Prije početka euharistijskog slavlja pozdrave dobrodošlice uputili su predstavnik vjernika laika Zvonko Štetić i domaći župnik vlč. Božidar J. Tenšek, koji je podsjetio na odluku zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca da župa u Kustošiji bude posvećena prvom hrvatskom kanoniziranom svecu, tada blaženom Nikoli Taveliću.
Uvodeći u svoju homiliju, Kardinal se osvrnuo na riječi Posljednice, koja je, kako je rekao, tako bliska i neposredna, koja nas otvara Bogu i govori što Bog čini za nas. Bog je onaj koji čini prvi korak, nastavio je Kardinal, onaj koji nas prvi ljubi. Ne bismo mi mogli doći do Boga, otvoriti mu se i odgovoriti ljubavlju, da on nije prvi nas ljubio. Kako je to duboka istina, i to ne u teoretskom smislu, već je to stvarnost. To je naša snaga, naša veličina, naša ljepota. To je Crkva koju sabire Duh Sveti – kazao je Kardinal.
Tumačeći evanđeoski ulomak koji u središte stavlja događaj kada Isus svojim učenicima šalje Duha Branitelja koji će ih uvoditi u svu istinu, Duha koji će voditi Crkvu, Kardinal je istaknuo kako mi danas živimo u vremenu Duha Svetoga. Ovo je vrijeme koje pripada Duhu Božjem i zbog toga mi gledamo na sadašnjost i želimo proniknuti budućnost s punim pouzdanjem jer je Bog onaj koji je gospodar povijesti, sadašnjosti i budućnosti, onaj koji na kraju sve dovodi do dobra. To je kršćanski optimizam, nada koja ne postiđuje, nada koja ima oslonac, ne na ljudskoj nego na Božjoj riječi – rekao je Kardinal pa nastavio: Duh Sveti je treća Božanska osoba koju se ne može tako lako obilježiti, ali onaj koji se njemu otvara, koji se Bogu predaje, to osjeća. Vjerujem da svatko od vas u dubini svoga srca osjeća tu Božju prisutnost, Božji glas, Božji zov koji čovjeka diže prema visinama, koji daje smisao ljudskom životu.
U nastavku svoje homilije osvrnuo se na Prvo čitanje iz Djela apostolskih o prvim Duhovima u Jeruzalemu, kada su apostoli doživjeli silu odozgor. Prestrašeni apostoli, nastavlja Kardinal, izišli su i neustrašivo naviještali Isusa Krista, raspetog i uskrslog. To je ta snaga, ljudski govoreći čudna. Ali je naša, topla, bliska, jednostavna. Zato dolazimo redovito na nedjeljnu euharistiju, zato smo članovi Crkve koju ni vrata paklena ne mogu nadvladati jer je nju Isus ustanovio i darovao joj Duha koji neprestano silazi na Crkvu – naglasio je.
Zahvaljujući Bogu na osamdesetoj obljetnici postojanja ove župne zajednice, Kardinal je podsjetio kako tadašnjem zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu nije bilo lako osnovati ovu župu. Crkvu stalno prate križevi, ali na kraju onaj koji ostaje vjeran Bogu, koji je spreman nositi križeve znajući da križ nije posljednja točka - taj pobjeđuje – kazao je Kardinal pa dodao: Mogli bismo reći da ni oni koji se i danas olako pozivaju na blaženog Alojzija ni oni koji ga i danas kritiziraju, do kraja ne razumiju njegovu poruku i vjernost Bogu Crkvi i hrvatskom narodu. Zato nam je potrebno vraćati se u prošlost i hrabro rasvijetliti neke točke i vidjet ćemo kako će još sjajnije zasjati zvijezda blaženog Alojzija Stepinca. Ova župa se s ponosom na njega poziva i njemu zahvaljuje. Ostanite u toj vjeri – zaključio je kardinal Bozanić.
U koncelebraciji euharistijskog slavlja uz domaćeg župnika i župnog vikara vlč. Ivana Braovca bila su osmorica svećenika, a slavlje je pjesmom animirao župni Mješoviti pjevački zbor. Nakon euharistijskog slavlja, Zbor mladih Plam održao je prigodni koncert u župnom dvorištu. Središnjoj proslavi župnog jubileja prethodila je trodnevnica, koju su predvodili mons. Zlatko Koren, vlč. Božidar J. Tenšek i mons. Zvonimir Sekelj, a istoga tjedna održani su i koncerti na orguljama u izvedbi Pavla Mašića, Milana Hibšera te Božidara Ljubenka.

Foto: Studio Badrov

Fotografije