Proslavljen blagdan zaštitnika župe sv. Nikole Tavelića

Više stotina Kustošijanaca i hodočasnika proslavilo je u srijedu 14. studenog 2018. godine župnu svetkovinu svetog Nikole Tavelića. Euharistijsko slavlje u kustošijskoj župnoj crkvi predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji je za tu prigodu nosio posebno liturgijsko ruho – kazulu koju je nadbiskup Alojzije Stepinac odjenuo prigodom posvete župne crkve u Kustošiji 1943. godine.

Svoju je homiliju fra Jure započeo anegdotom iz života svete Majke Terezije, koja je na pitanje novinara što bi se u Crkvi danas trebalo promijeniti odgovorila: „Vi i ja“. To je odgovor brojnih svetaca Katoličke Crkve. Sveti Franjo nije htio promijeniti druge, svijet, strukture, on nije želio ni osnovati red, već je htio promijeniti samoga sebe, kao ponizni, manji brat, živjeti evanđelje Gospodina našega Isusa Krista – kazao je fra Jure. No kako onda, nastavio je propovjednik, u svjetlu iskustva svetog Franje i svete Majke Terezije shvatiti svetog Nikolu Tavelića? Kao da je riječ o proturječju. Možda bi netko danas mogao reći da je to bio čin velike nerazboritosti, no upitajmo se kojim se duhom vodio sveti Nikola.

Kako bismo razumjeli taj čin fra Jure je podsjetio na riječi svetog Franje i dva načina kako se kao kršćani možemo ponašati među krivovjercima. Prvi je da se ne svađaju, nego da svim stvorenjima budu podložni, a drugi je da kada spoznaju da Božju riječ treba naviještati nevjernicima, neka uvijek imaju na pameti da su se posvetili i da su prepustili svoja djela Isusu Kristu pa se stoga moraju izložiti vidljivim i nevidljivim neprijateljima. Ovim drugim načinom vodili su se sveti Nikola i njegovi drugovi – naglasio je propovjednik. U nastavku homilije napomenuo je kako je Bog dao posebnu milost svetom Nikoli i njegovoj braći da mogu posvjedočiti za Isusa Krista. Oni su, smatra fra Jure, pokazali vrhunsku ljubav jer su svoje živote položili i za svoje neprijatelje. Mučeništvo je velika milost Božja – kazao je.

Govoreći o vrijednostima o kojima nam život i mučenička smrt svetog Nikole i danas govori, fra Jure je kao prvu izdvojio veliko pouzdanje u Boga i njegovu providnost, zatim drugu koja dolazi od svetoga Pavla i njegova poziva da se ne suobličujemo ovome svijetu, i na koncu poziv na dosljednost, pa i pod cijenu mučeništva. U tom kontekstu podsjetio je na poticaj pape Franje da smo kao kršćani u ovome svijetu u kojem vlada depresija i kultura smrti pozvani unositi nadu koja počiva na Bogu. Svoju homiliju zaključio je molitvom da i mi poput svetog Nikole i blaženog Alojzija Stepinca ne budemo kao trstika koju vjetar ljulja sad na jednu, sad na drugu stranu.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja, uz domaćeg župnika vlč. Božidara J. Tenšeka i župnog vikara vlč. Ivana Braovca, bila su desetorica svećenika, među kojima i bivši kustošijanski župnik, danas kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj te kustošijanski mladomisnik, danas župnik Župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren. Proslavi župne svetkovine prisustvovali su i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kustošija, koji su ove godine proslavili 90. obljetnicu svog osnutka. Euharistijsko slavlje pjesmom je uveličao Župni mješoviti pjevački zbor.

Proslavi župne svetkovine prethodila je trodnevnica, a ovo, 79. Tavelićevo po redu je zaključeno u nedjelju 18. studenog koncertom zborova mladih.

Fotografije