"Naših prvih 75"

Župa sv. Nikole Tavelića u Kustošiji svečano je u nedjelju 16. studenog 2014. proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika i 75. obljetnicu osnutka župe. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodio je zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić.

Na početku prigodne propovijedi biskup Pozaić istaknuo je kako su kršćani pozvani ići kroz teška vremena radosna srca po uzoru na apostola Pavla: „Propovijedaj Riječ, uporan budi - bilo to zgodno ili nezgodno.“ Spominjući se života prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, Nikole Tavelića, biskup Pozaić podsjetio je kako je Tavelić vrlo dobro zapamtio Isusov poziv na puninu kršćanskog života odnosno svetog života. Potaknuo je vjernike da prihvate svoj poziv i hrabro pođu „na sve periferije koje trebaju svjetlo evanđelja.“ Kao današnje uzore biskup je istaknuo ponos svih nas, naše branitelje koji su hrabro i ponosno trpjeli nepravdu i bol, a svejedno nisu uzmicali. „Osim materijalne bijede i nepravde, koja je u Lijepoj našoj danas tako očita da viče u nebo, postoji i ona duhovna i moralna bijeda“, kazao je biskup, misleći pritom na one koji su u posljednje vrijeme pokušali dati krivu konotaciju braku i obitelji. Na kraju svoje propovijedi biskup Pozaić pozvao je vjernike na život po uzoru na naše svece. Život otvorena oka i velikodušna srca.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao župni mješoviti zbor sv. Nikole Tavelića.

Tijekom cijelog prijepodneva, u župnom dvorištu odvijao se Otvoreni dan Župe sv. Nikole Tavelića, prilikom kojeg su se predstavljale sve zajednice u župi. Nedjeljnom euharistijskom slavlju prethodio je prigodni talk-show „Naših prvih 75: Mi smo gradili crkvu i Crkvu“ uprizoren u petak, 14. studenog, te nogometni i odbojkaški turnir u subotu.

Antonija Iva Stipić

Fotografije