Hodočašće mladih u Mariju Bistricu

Kao uvijek dosad, mladi Kustošijanci su se i 2013. godine uputili na dvodnevno hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu. Njih osamdesetak krenulo je u subotu, 7. rujna, prema Glavnom kolodvoru, gdje su se priključili ostatku mladih hodočasnika, i to s ciljem, naravno, da se s njima upoznaju i druže te što je najvažnije, radosno slave Gospodina.

Iako je bilo rano jutro, svi već razbuđeni, raspjevani i veseli krenuli su vlakom prema Konjščini. Nakon što su ondje i stigli nakon dvosatne vožnje, pješačeći u koloni nastavili su svoj put prema ovom poznatom Marijanskom Svetištu.

Većinu su puta, naime, pješačili kroz šumu, što im je bilo vrlo zanimljivo jer su se tako uistinu i upoznali s mladima koje još nisu poznavali te se kroz razgovore i šale zbližili s onima koje već poznaju. Ubrzo su stigli do svog prvog odredišta, Vinskog vrha, na kojem je svetu misu predvodio vlč. Ivica Budinšćak, povjerenik za mlade.

Nedugo zatim su stigli do samog Svetišta, gdje je najprije bila održana svečana procesija. Nakon što je završila, smjestili su se u prostorima osnovne škole u kojoj su trebali prenoćiti. Oko 16h je započeo službeni program, gdje su pod vodstvom nadbiskupijskog zbora mladih pjevali i plesali te iščekivali dolazak kardinala Josipa Bozanića. Kardinal je po prvi put imao priliku održati katehezu u “Godini vjere” na temu vjere u živto u mladih. Sukladno tome, ovogodišnje geslo hodočašća glasi: „Učvršćeni vjerom, kako smo poučeni!“.

U večernjim satima stigli su i ostali hodočasnici te su svi zajedno sudjelovali u pobožnosti puta Svjetla na kalvarijskom brdu koja je, kao i svake godine, postala nezaboravnim iskustvom upravo zbog svoje posebnosti i ljepote.

Večernji program završio je klanjanjem pred Presvetim. Klanjanje je imalo dvostruku važnost budući da je sutradan, 8. rujna, bio blagdan Male Gospe. Tako je molitvom i pjesmom završen prvi, a započet drugi dan hodočašća.

Svetište Majke Božje Bistričke u nedjelju je bilo ispunjeno još i većim brojem hodočasnika koji su pristizali iz različitih dijelova Zagrebačke nadbiskupije te drugih dijelova Hrvatske. Prije svete mise koju je s početkom u 11h predvodio kardinal, održan je križni put.

Oko 14h mladi hodočasnici su pješice krenuli nazad svojim kućama i dalje jednako raspjevani i veseli. No bogatiji za još jedno iskustvo zajedništva i s Gospodinom i Blaženom Djevicom Marijom te s nadom da će se hodočašću sljedeće godine priključiti još i veći broj mladih iz cijele nadbiskupije.

Fotografije