Proslavljena mlada misa u Kustošiji

Primivši u subotu, 15. lipnja 2013. sakrament svećeničkog reda po rukama nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, vlč. Josip Mudronja samo dan poslije proslavio je u Župi sv. Nikole Tavelića svečano mladomisničko euharistijsko slavlje.

Uz domaćine - župnika vlč. Božidara Tenšeka i kapelana vlč. Ivana Valentića, dugogodišnjeg bivšeg župnika mons. Zvonimira Sekelja, te mladomisnike vlč. Ivana Bingulu, vlč. Filipa Pavlovića i fra Josipa Petonjića, u koncelebraciji su bili i ostala braća svećenici koji su na bilo koji način, svih ovih godina, doprinijeli mladomisnikovoj svećeničkoj formaciji.

Svećenik nije nikada sam sebi svrha

Prigodnu homiliju izrekao je vlč. Borna Puškarić, podsjetivši odmah na početku da se „živost i znak prisutnosti Božjega Duha u jednoj župnoj zajednici očituje u njezinoj sposobnosti da bude mjesto rođenja novih ozbiljnih kršćanskih bračnih parova i na poseban način mjesto nastanka duhovnih zvanja“.

Osvrnuvši se na mladomisnikovu obitelj i njegove roditelje koji su bili otvoreni životu te dopustili biti sredstvo u Božjim rukama, jer vlč. Mudronja sedmo je i najmlađe dijete majke Nede i oca Vladimira, vlč. Puškarić kazao je kako na obiteljsko mjesto sina koji odlazi u svećeničku službu dolazi sam Isus Krist.

Ipak, propovjednik je upozorio da ovaj dan nije Josipov dan, već slavlje Gospodina koji se smilovao svome narodu i poslao u svoj vinograd novog radnika.

„Ovo je vaš dan braćo i sestre, jer ste dobili novog pastira koji vam je poslan za vaše obraćenje, za vaš rast u vjeri i ljubavi. Svećenik nije nikada sam sebi svrha već je on uvijek za druge. Zašto? Zato što je Krist za druge poslan, za druge je živio, za druge je umro i za druge uskrsnuo“, naglasio je, ali i dodao da Crkva ne redi svećenike zato što želi ispuniti neku normu, već zato što je svjesna da čovjek ne može sam, ne može bez svećenika koji naviješta i tumači evanđelje, katehizira, koji slavi sakramente u kojima je Bog prisutan na Zemlji.

„Ne može se dati ono što se nema“

Iako je cijela župna zajednica ovim događajem postala svjedokom Božjeg milosrđa, propovjednik je podsjetio kako mladomisnik Josip ne može sam, te da Bog upravo danas poziva i mnoge druge mladiće na isti put kojim je Josip krenuo prije pet godina ušavši u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.

„Dragi Josipe, brate u svećeništvu, zlatno pravilo našega poziva je: 'Ne može se dati, ono što se nema'. Ja ti želim od srca da svaki dan, svake nedjelje, svaki put prije nego što drugima progovoriš, otiđeš Isusu i kažeš mu: 'Govori Gospodine, sluga tvoj sluša, ti imaš Riječi života vječnoga'. Budi blag u pogledu i pristupu, oštar kao mač u govoru i navještaju. 'Svima sve da pošto poto neke spasiš!'“, zaključio je svoju propovijed vlč. Puškarić.

Po završetku euharistijskog slavlja mladomisnik vlč. Mudronja udijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov svećenicima, ministrantima, te okupljenim vjernicima.

Svečanom mladomisničkom euharistijskom slavlju prethodila je trodnevnica tijekom koje su misna slavlja predvodili vlč. Damir Ocvirk, vlč. Anđelko Košćak, te mons. Zvonimir Sekelj.

Vlč. Josip Mudronja četvrti je mladomisnik Župe sv. Nikole Tavelića. Prije dvije godine svoju mladu misu u Kustošiji slavio je vlč. Tomislav Hačko; 1995. godine mladomisnik je bio mons. Zlatko Koren, dok titula najstarijeg mladomisnika pripada vlč. Rudolfu Komeričkom, koji je svoju mladu misu proslavio davne 1947. godine.

Josip Mudronja rođen je 6. travnja 1989. godine u Zagrebu od oca Vladimira i majke Nede. Najmlađi je od sedmero djece u obitelji. Godine 1995. krenuo je u osnovnu školu Otona Ivekovića kada je napravio i svoje prve ministrantske korake na oltaru. Kroz obiteljski i župni život posijano je sjeme zvanja. Nakon završene osnovne škole 2003. godine upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati kao vanjski učenik, a 2007. godine Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu kao student laik. Drugu godinu studija nastavlja kao bogoslov. Prošle godine je diplomirao i zaređen je za đakona 29. rujna 2012.

Fotografije

Pročitajte razgovor sa vlč. Josipom koji je objavljen na portalu Pastoral mladih