Mladi Kustošijanci pjesmom razveselili Banjalučane

U povodu dana bl. Ivana Merza, tridesetak članova zbora mladih „Plam“ župe Sv. Nikole Tavelića iz zagrebačke Kustošije, zajedno sa župnim vikarom vlč. Ivanom Valentićem, hodočastilo je 11. i 12. svibnja u Banja Luku, rodno mjesto tog najistaknutijeg laika među blaženicima.

„Činilo se da ovdje djeluje duh nesveti“

Prvog dana hodočašća mladi su sudjelovali na euharistijskom slavlju u banjalučkoj katedrali posvećenoj sv. Bonaventuri, nakon kojeg su mladi domaćini, zajedno sa svojim župnikom vlč. Davorom Klečinom, održali prigodni program. Po završetku formalnog dijela susreta, prilikom kojeg su domaćini predstavili život bl. Ivana Merza te aktivnosti u pastoralnom radu, mlade je Kustošijance pozdravio banjalučki biskup mons. Franjo Komarica. U svojem je obraćanju mladima poručio da su oni nositelji budućnosti, ali i naglasio kako moraju biti Bogu zahvalni za ono što u zajedničkom druženju, pjesmi i molitvi danas doživljavaju. Podsjećajući na ratne dane i nedavnu povijest Banja Luke i ono vrijeme „kada se činilo da djeluje duh nesveti“, zahvalio je mladima na svjedočanstvu ljubavi, ohrabrio ih na njihovu vjerskom putu, te ih pozvao da mole za one mlade koji su daleko od Boga, za one koji su skrenuli s pravog puta.

Moliti i raditi za Banju Luku

Drugi dan hodočašća započeo je euharistijskim slavljem u župi Pohoda Blažene Djevice Marije, župi u kojoj je bl. Ivan Merz proveo svoje djetinjstvo i primio sakramente kršćanske inicijacije. Slavlje su animirali mladi Kustošijanci, koji su potom održali i kratki koncert za okupljene župljane. Poslije podne su posjetili Svetište Svete Male Terezije, odnosno župu Presnače, koja je za vrijeme Domovinskog rata bila „sravnjena sa zemljom“. Etničkim čišćenjem izgnana je većina katolika tog banjalučkog kraja, a nakon okrutnog ubojstva župnika župne crkve u Presnačama vlč. Filipa Lukende i s. Cecilije Grgić, taj je broj drastično porastao. Svoje su hodočašće mladi Kustošijanci završili posjetom trapističkog samostana, u kojem su imali priliku upoznati se s važnostima njihova višestoljetnog djelovanja na ovom području, ali i posebnostima reda, te autohtonim proizvodima koje trapistički monasi sami izrađuju. Jedna od zanimljivosti je svakako činjenica da je u tom samostanu nekad živjelo oko 250 monaha a da ih je danas samo trojica. Oni se sedam puta dnevno okupljaju na zajedničku molitvu, od kojih prva započinje u 5 ujutro. Između molitava izvršavaju svoje redovite aktivnosti, poistovjećujući se tako s benediktinskim redom (od kojih su se odvojili u 17. st., op. a.) i njihovom krilaticom – „ora et labora“.

Katolička Crkva u Hrvata 10. je svibnja proslavila spomendan bl. Ivana Merza, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag o kojem svjedoče mnoge knjige, članci te imena kojima su ga nazivali - "Svjetlo na gori", "Vitez Božji", "Brat vitez", "Anđeo tješitelj", "Vitez Krista Kralja", "Papin čovjek", "Božji čovjek", samo su neka od njih. Njegovi posmrtni ostaci danas se nalaze u Bazilici Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici.

Fotografije