Noćni križni put kroz ulice svojega djetinjstva

Više od stotinu mladih iz župe Sv. Nikole Tavelića sudjelovalo je na pobožnosti križnoga puta održanog u petak, 24. veljače, kroz ulice Donje Kustošije. Sa svijećama u rukama i osobnim nakanama u svome srcu, mladi su ulicama svojega djetinjstva pošli za Isusom. Pobožnost križnoga puta animirali su vlč. Borna Puškarić te mladi iz župe, koji su osmislili postaje i nakane na koje se molilo.

Za nevino osuđene i dar vjere
Vrijeme korizme, vrijeme je obraćenja i molitve za milost Božju kako bismo bezuvjetnom ljubavlju ljubili ponajprije Isusa, naše bližnje, naše neprijatelje. Baš kao što je i Isus bio osuđen, osuđujemo i mi, svojega brata, svoju sestru. „Kako budete sudili, onako će se i vama suditi; kako budete mjerili, onako će se i vama mjeriti.“ (usp. Mt 7, 1-2). Dobro je u ovo vrijeme korizme moliti Gospodina da nas oslobodi našega vlastitog suda jer ne želimo biti suđeni onim sudom kojim sami sudimo. Dobro je i svakoga jutra pogledati u križ i sjetiti se Isusa kako na se prima križ, moliti za čisto srce i milost da vjerom mognemo spoznati koliko je radosno nositi križ po uzoru na Njega.

Nesebično se davati, s ljubavlju se darivati
Ove nam korizme i papa Benedikt XVI. ističe važnost odgovornosti za drugoga, posebice one duhovne. Svijet u kojemu živimo neprestano  govori o materijalnom, ne mari za duhovnim, teži prolaznim, ne opaža ono vječno. Vrijeme korizme nam pruža priliku moliti na nakanu da uspijemo uvijek odvajati svoje vrijeme za drugoga, nesebično se davati, s ljubavlju se darivati. „Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš i koliko to daruješ drugima.“ (bl. Majka Tereza). Posebice treba moliti za našega Papu i naše svećenike, da ni u najtežim kušnjama i okolnostima ne posustaju te da one već posrnule, Gospodin uspravi i vrati na pravi put, put Spasitelja našega.

Isus odgaja za pravu slobodu
Prolazeći pored mnogih obiteljskih domova, pored vrtića, škola, igrališta, mladi su molili i za roditelje, učitelje i ostale odgojitelje da u istinskoj slobodi odgajaju mladež. Nije uvijek lako biti slobodan i u ovome svijetu prepoznati prave vrijednosti. Banalizacija seksualnosti, hedonizam, bludnost, neumjerenost, sve su to zamke 21. stoljeća u koje upada toliko mladih. Rezultat toga nerijetko je pobačaj, odraz kulture smrti u današnjemu društvu. Život postaje podcijenjen, irelevantan, a sve zbog straha i oportunizma koji su zavladali u ljudima. Budimo svjesni da Isus jedini odgaja za pravu slobodu. Jedino Njegova riječ nadahnjuje duhom razboritosti i odupire se kušnjama ovoga svijeta. Okupljeni oko Krista, mladi su pokazali da Ga žele nasljedovati, korizma je pravo vrijeme da se na to odlučiš i ti.

Slike sa križnog puta

Video