Planinarsko društvo

Hrvatsko planinarsko društvo „Stanko Kempny“

Hrvatsko planinarsko društvo "Stanko Kempny" utemeljeno je u lipnju 1991. godine u okviru djelovanja župnog mješovitog pjevačkog zbora sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji. Ime je dobilo po uzornom kustošijanskom planinaru i praktičnom vjerniku Stanku Kempnyju, koji je prerano preminuo od ozljeda dobivenih u prometnoj nesreći 1953. godine. Dogodilo se to na Savskom mostu kada se, na povratku iz gorja, vraćao iz posjeta zatočenom kardinalu Alojziju Stepincu.

Članovi društva su planinari katolici koji u planinarske sadržaje uključuju i vjerske. Znani smo po predvođenju vjerskih hodočašća, posebno zavjetnoga hodočašća grada Zagreba u Mariju Bistricu, zatim hodočašću velebitskoj Gospi od Rujna i dr. Godine 2001. utemeljili smo prvu planinarsku i vjersku obilaznicu „Zagrebački romarski put“, čija trasa puta vodi od zagrebačke katedrale do Marije Bistrice – upravo nekadašnjim hodočasničkim putevima blaženoga Alojzija Stepinca! Možemo još pribrojiti našu nazočnost s prijateljima na „Našičkom križnom putu“, te na korizmenom hvarskom pohodu „Za križem po Hvaru“.

U svom planinarskom djelovanju članovi društva uređuju niz planinarskih puteva (Medvednica, Samoborsko i Žumberačko gorje, Velebit). Na Velebitu smo nekad održavali planinarsku kuću na Velikom Lubenovcu, ali nažalost više ne! Temelji te kuće podsjećaju na naše brojne susrete u prirodi, a posebno na okupljanja s misnim slavljima uz prirodni oltar i križ. Na naše nekadašnje dolaske i susrete sada podsjeća raspelo na obližnjem cestovnom raskrižju.

Radi boljeg upoznavanja ljepota planina održali smo razna planinarska školovanja. Dosad su bile četiri opće planinarske škole, a pojedini članovi osposobljeni su dodatno na posebnim tečajevima za markaciste i vodiče. Na brojnim izletima, pohodima i hodočašćima bili smo na skoro svim najvišim hrvatskim planinama, a posebno ističemo najviši planinski vrh u Hrvatskoj Sinjal (Dinara), te obilazak najvišega planinskog vrha u nas Hrvata (Pločno)! Obišli smo i neke inozemne planine u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Švicarskoj, a imamo zabilježen i svoj najviši uspon na jedan od planinskih vrhova u Aziji viši od 7.000 m!

Da bi doživljaj bio cjelovitiji obilazili smo i usputna kulturna, povijesna i sakralna mjesta. Radi objedinjavanja našega katoličkog planinarskog djelovanja, pokušavamo ostvariti zajedništvo sa sličnim udrugama. U hrvatskom smo planinarstvu bili prepoznati po dobrom planinarskom radu i djelovanju te smo stoga proglašeni najboljima u 1994. godini (uz dobiveno priznanje!), a naši su članovi dobili pohvale i priznanja za svoj dobar rad.

Promidžbu svojih aktivnosti provodimo putem tiska i nekih radijskih postaja (Glas Koncila, HKR, Radio Marija, Radio Sljeme i dr.). Prema našem programu sastajemo se svaki drugi četvrtak od 19 sati u prostoru župne zajednice sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji uz slikovita izvješća s izleta, razna predavanja, te dogovor o planu za sljedeće aktivnosti.

Dobro došli svi koji želite uživati u ljepotama prekrasne Božje prirode!