XXVIII nedjelja kroz godinu (B)

MUDROST I BOGATSTVO

Već duže vrijeme u Europu dolazi mnoštvo izbjeglica ili, kako ih se često naziva, političkih i ekonomskih migranata. Zato su gotovo sve države Europske unije i čitave Europe zaokupljene tim problemom i nastoje ga manje ili više uspješno riješiti. Zbog toga su u drugi plan otišle mnoge druge teme s kojima se suvremeni svijet bavi. Govoreći o suvremenom svijetu mislim na Europu, Sjevernu Ameriku i bogate države dalekog Istoka te, naravno, Rusiju. O Africi ne volimo razmišljati jer tamo živi mnoštvo siromašnih naroda i stanovnika koji se osim sa siromaštvom bore i s teškim bolestima i gladi. Mnoge pak druge krajeve planeta Zemlje ne poznajemo ili su nam potpuno strani.

Pa zadržimo se u svijetu u kojem mi živimo. Naime, jedna od tema koja se svako malo pojavi negdje u dnevnim vijestima je i Transatlantsko trgovinsko i invensticijsko partnerstvo (TTIP) koje žele sklopiti Sjedinjene američke države i države članice Europske unije. Zapravo ovaj sporazum još nije ni dovršen ni potpisan, ali je izazvao mnoštvo rasprava, protivljenja pa čak i protesta u Europi. Što taj sporazum donosi teško je reči u nekoliko rečenica. Možda bi se moglo izreči u misli da bogati žele sačuvati svoje bogatstvo i još ga više umnožiti. Nema naizgled ovaj sporazum ili partnerstvo puno veze s duhovnošću, jer teško da itko moli na tu nakanu, ali ima  s riječju Božjom koju slušamo ove nedjelje.

Isusu dolazi netko od ljudi koji ga je slušao i kojemu se, može se pretpostaviti, svidjelo sve što Isus govori, osobito o životu vječnom. Zato taj čovjek Isusa i pita: „Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?“ Isusov odgovor je najprije općenit, jer upućuje da moramo poštivati i izvršavati Božje zapovijedi, a potom je vrlo konkretan, jer od tog čovjeka traži da proda sve što ima, da to dadne siromasima i da pođe s njim. Osnovna misao ovog kratkog razgovora, ali i kasnijeg dijaloga Isusa s njegovim učenicima, je život vječni. Želiš li baštiniti život vječni moraš se nečega odreći. A čega, možemo se i mi pitati, jer znano je da ipak svatko posjeduje nešto materijalnih dobara. Zar se svega odreći u životu? Doista teško je to očekivati od bilo koga tko nešto posjeduje osobito ne od onih koji imaju puno. Odgovor na to pitanje dijelom nam daje odlomak iz Knjige mudrosti koji hvali mudrost i doslovno kaže: „Pomolih se i razbor dobih, zavapih i primih duh mudrosti. Zavoljeh je više nego žezla i prijstolja i ništa ne cijenih bogatstvo u usporedbi s njom... A s njome su mi došla sva dobra  i od ruku njezinih blago nebrojeno.“

Možda bi osluškujući Božju riječ iz današnjih čitanja bogataši suvremenog svijeta mogli izvući neku pouku. Isus je od onog čovjeka tražio radikalan korak; prodaj sve što imaš i podaj siromasima. Teško da će se to dogoditi, a iz Knjige mudrosti tako nam je lijepo rečeno: ako daš siromasima svoje bogatstvo i onima koji nemaju vratit će ti se „sva dobra i blago nebrojeno“. A kad bi bogataši osim dara bogatstva imali i dar mudrosti ne bi danas bilo izbjeglica niti potrebe za nekim sporazumima koji će sačuvati bogate da im siromašni to bogatstvo ne oduzmu. Moliti nam je dakle za duh mudrosti!

Božidar J. Tenšek, župnik
11.10.2015.