Kustošijanci proslavili spomendan sv. Alojzija Gonzage

Župa sv. Nikole Tavelića organizirala je tri događaja uoči spomendana sv. Alojzije Gonzage, zaštitnika mladeži i studenata, a upravo su oni dali poseban doprinos ovim slavljima.

Naime, prvi sakralni objekt na području današnje župe bila je kapelica koju su sagradile časne sestre „Ančele“ koje su ovdje doselile davne 1935. godine. Bilo je to nekoliko godina prije osnivanja današnje župe. Kapelica je bila posvećena sv. Alojziju Gonzagi. Nažalost, ona je srušena u bombardiranju krajem Drugog svjetskog rata, no uskoro je osnovana župa i sagrađena nova župna crkva. Slika sv. Alojzija Gonzage nalazi se i dalje u samostanu časnih sestara, a poslije rušenja starog i izgradnjom novog samostana sestre Ančele slike su darovale župnoj crkvi kao uposmenu na početke osnivanja župne zajednice u Kustošiji. Upravo je to bio povod organizaciji triju događaja uoči spomendana sv. Alojzije Gonzaga.

Prvi događaj bio je u četvrtak, 18. lipnja, u večernjim satima kada je održan koncert za orgulje i flautu. U umjetničkim i glazbenim krugovima kustošijske su orgulje vrlo poznate. Tijekom godine na njima redovito vježbaju studenti orgulja s Instituta za crkvenu glazbu i Muzičke akademije, a već drugu godinu na tim orguljama studenti Instituta, Akademije i đaci srednje glazbene škole izvode svoje završne ispite. Tako se i ovog proljeća održao niz koncerata studenata i učenika srednje glazbene škole. Vrhunac tih koncerata bio je upravo 18. lipnja kada su koncert izveli Edmund Borić Andler (orgulje) i Ana Butković (flauta), a svirali su djela baroknih majstora (Telemann, Bach, Händel, Kreisler).

U subotu, 20. lipnja, na večernjoj svetoj misi okupili su se sadašnji i nekadašnji ministranti. Lijepo je bilo vidjeti da oko oltara stoje nekadašnji ministranti čiji su sinovi redoviti ministranti u našoj župnoj crkvi. Misu je predvodio župnik vlč. Božidar Tenšek te je sve prisutne potaknuo na sudjelovanje u liturgijskim slavljima, ali i na uključivanje u redoviti život župne zajednice. Taj se angažman ne zadržava samo na ministriranju već i na skrbi za naše susjede koji su potrebni naše pomoći. Zato su te večeri na misnom slavlju bili prisutni i članovi i volonteri župnog Caritasa koji svakodnevno pomažu siromašnim članovima naše župne zajednice. Poslije misnog slavlja ministranti i volonteri caritasa zadržali su se u ugodnom druženju.

Na sam spomendan sv. Alojzije Gonzage u nedjelju, 21. lipnja, nakon mise u 11 sati, ispred crkve održan je koncert Obiteljskog zbora i zbora mladih Plam. Ovaj koncert bio je prožet gospelom, solo dionicama te zanimljivim obradama duhovnih pjesama popraćenim zvukovima raznih instrumenata. Tijekom koncerta mnogobrojni gosti mogli su se okrijepiti uz sokove i kolače. Također, tom su se prilikom skupljala i novčana sredstva za Školu zajedništva, odnosno ljetni kamp na Žumberku koji organiziraju mladi Kustošijanci s kapelanom vlč. Ivanom Valentićem.

Svi ovi događaji i slavlja oplemenili su sam blagdan sv. Alojzije Gonzage te dostojanstveno i s Božjim blagoslovom označili kraj školske i akademske godine kao i 45. obljetnicu proglašenja svetim zaštitnika župe - sv. Nikole Tavelića.

Antonija Iva Stipić

Fotografije