Kristovo svjetlo proneseno ulicama Donje Kustošije

Više od stotinu župljana župe Sv. Nikole Tavelića sudjelovalo je u subotu, 29. ožujka 2014. na već tradicionalnom noćnom križnom putu ulicama Donje Kustošije. Uz župnog vikara, vlč. Ivana Valentića, križni put su animirali i mladi Kustošijanci, koji su osmislili postaje i nakane za koje se molilo.
Okupljeni su župljani zajedno prolazili ulicama sa svijećama u rukama i tako pronosili Kristovo svjetlo cijelim kvartom. Križni put bio je ispunjen zajedničkom molitvom, pjesmama, te meditacijom na svakoj postaji s određenom molitvenom nakanom. Molilo se i razmatralo o problemu nedostatku vjernika koji su u svakodnevnome životu spremni svjedočiti svoju vjeru, o spremnosti odbacivanja maski, te o vjernicima koji su voljni na se uzeti križ, baš kao što je to učinio Gospodin. „Blagoslovi nas i oprosti nam sve grijehe koje smo učinili na području spolnosti. Želimo te od danas proslavljati i svojim tijelom. Uistinu pokazati da je naše tijelo Tvoje, da nije namijenjeno svakome te da je naše tijelo hram Duha Svetoga. Isuse, zaodjeni nas ponovno u haljinu svete i čiste nevinosti“, samo su neke od izrečenih molitvenih nakana. Nakon dvosatne šetnje, župljani su stigli i do posljednje postaje, na kojoj se na simboličan način govorilo o smrti: „Ovozemaljska smrt je smrt kojoj se moramo veseliti i pristupati joj otvorenog srca. Smrt grijeha je najveća radost. Zato se ne bojte smrti i ne gledajte grob kao beznađe i kraj, već kao rađanje i početak.“
Na kraju svi su se okupljeni vratili u crkvu gdje su predali Gospodinu sve svoje misli i molitve, te ispunjeni Duhom Svetim otišli svojim kućama.

Antonija Iva Stipić

Fotografije