VII nedjelja kroz godinu (A)

GOVOR O LJUBAVI

Evanđelje sedme nedjelje progovara nam o ljubavi, ali o ljubavi koja nam je teško ostvariva. Isus je u svom govoru i zahtjevima radikalan, zahtjevan, težak, jer traži od čovjeka da ljubi na način koji nam je nemoguć. Negova želja je ne samo da ne uzvraćamo na nepravdu ili na udarce neprijatelja nego i da te koji nam čine zlo još i ljubimo, da im opraštamo i da s njima živimo u miru. Premda nam se ove riječi čine kao nevjerojatne, duboko u sebi osjećamo da su istinite, da se jedino tako može doći do pravog mira.

Isus kada propovijeda o ljubavi prema neprijateljima, propovijeda ne samo riječima nego prije svega svojim životom. Jasno nam je pokazao u posljednjim trenucima svojega života, kada je bio napušten, izrugan, popljuvan, izbičevan i dok je visio s križa kako ne proklinje, kako se ne svađa i ne želi zlo nego progovara riječi koje razoružavaju svakog neprijatelja „Oče oprosti im jer ne znaju što čine“.

“Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!” Ovim riječima Isus nas poziva da svoj vjernički poziv živimo dostojanstveno. Ako smo katolici, ako smo Kristovi, ne možemo biti prosječni, ne možemo biti kao drugi ljudi, nego trebamo nalikovati Njemu koji se savršen, i bez obzira na sve nesavršenosti i nedostatke težiti s Božjom pomoći višim ciljevima u svome životu.

vlč. Ivan Valentić, župni vikar
26.02.2014.