VI nedjelja kroz godinu (A)

Iz poslanice svetog Pavla apostola Korinćanima (1 Kor 2, 6-10)

Braćo! Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni knezova ovoga svijeta koji propadaju, nego navješćujemo Mudrost Božju, u Otajstvu, sakrivenu; onu koju predodredi Bog prije vjekova za slavu našu, a koje nijedan od knezova ovoga svijeta nije upoznao. Jer da su je upoznali, ne bi gospodina slave razapeli. Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube. A nama to Bog objavi po Duhu jer Duh sve proniče, i dubine Božje.

ZAKON I PROROCI

Sveti Pavao poziva nas da ne pomiješamo ljudsku mudrost s Božjom mudrošću. Božja mudrost ide sve do ludosti i jedino nam Duh može pomoći da shvatimo to otajstvo. Isus je redovito upozoravao na tu nelogičnost ne samo svoje učenike već i pismoznance, „knezove“svoga vremena. Jer nije dobro da čovjek Božji zakon zatvori u okvire ljudske mudrosti. Dogodit će se ono neželjeno i nanijeti štetu prije svega čovjeku, jer mnogi su ljudi mislili da su najmudriji na ovome svijetu i prema toj svojoj „mudrosti“ tumačili kako treba živjeti Božji zakon.

Zanimljivo je uočiti da su se tijekom povijesti pojavljivali neki samozvani proroci, koji su htjeli Božju riječ i Božji zakon protumačiti upravo onako kako su oni mislili da bi ih trebalo živjeti. Pri tome su isključivali svaku mogućnost da je ono što je Isus rekao sasvim dovoljno za život čovjeka. Ima takvih „proroka“. Ostaju skriveni od očiju svakodnevnice, zaogrnuvši se u tajanstvenost koja bi im trebala omogućiti vjerodostojnost u njihovom tumačenju. Zbunjuju pritom vjernika koji Božji zakon živi u dubokoj otvorenosti prema Duhu Božjemu. Govore i prozivaju, jer po tim „prorocima“ dolazi neko novo vrijeme!

Isus nije došao dokinuti Mojsijev zakon, već traži da on proizlazi iz našeg obraćenog srca. Potrebno je pročistiti ne samo djela već i misli. Tad će i naše misli biti ispravne i nedvosmislene.

vlč. Božidar J. Tenšek, župnik
16.02.2014.