Mladi Kustošijanci pripremaju se za SHKM u Dubrovniku

U subotu, 2. veljače 2014., u župi svetog Nikole Tavelića održana je druga pripremna kateheza za ovogodišnji Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Kroz 8 kateheza prepunih raznih poučnih prezentacija, razgovora, igrokaza te druženja mladi će se pripremiti kako bi što spremniji došli u Dubrovnik.

Troje mladih župljana, Zrinka, Dora i Filip pripremili su prezentaciju u kojoj su pokušali dočarati temu vjere, odnosno kulturu vjernosti. Prvo su pojasnili što znači sama riječ i značenje vjernosti. „U današnjem se vremenu općeljudske vrijednosti sve više relativiziraju i biti vjeran danas zapravo znači često 'plivati protiv struje'. Riskirati to da ako si vjeran nečemu, napose Bogu, biti ćeš ismijan, odbačen, napušten ali opet s druge strane ne dobiva se ništa više ni ukoliko se živi bez vjere“, rekao je Filip.

Dodavši kako je danas vjera zasigurno najveća vrlina, napomenuo je potrebu za njezinim stalnim obnavljanjem jer je često na kušnji.

U drugom dijelu kateheze, mladi Kustošijanci promišljali su o pitanjima njihova vjerničkog angažmana u društvu i svojoj okolini. Katehezu je zaključio vlč. Ivan Valentić, župni vikar, koji je mladima pojasnio što to znači biti vjeran Bogu i kako je to Bog savršeno vjeran ljudima. „Kada gledamo Isusa na križu, Isusa koji pati, onda postaneš svjestan da je on savršeno vjeran i sve ono što je rekao prije, Bog nije pogazio.“

Kateheza je završila igrokazima koje su osmislili mladi, podijeljeni u tri grupe.>„Kateheze su mi jako zanimljive! Prošlu subotu smo razgovarali o slobodi i o stvarima kojima mi robujemo, o idolima. Današnja kateheza je bila još zanimljivija, posebno zadnji dio u grupama kada smo morali glumiti određene scene iz života svetaca. Sve u svemu, veselim se sljedećoj katehezi, a i susretu u Dubrovniku!“ - rekla nam je Magdalena Ćorluka. Svoja očekivanja podijelio je s nama i Filip Šešek, koji prvi put sudjeluje na Susretu hrvatske katoličke mladeži: „Ovo mi je prvi put da idem na Susret hrvatske katoličke mladeži, stoga su mi i očekivanja jako velika. U Dubrovnik idem jer želim vidjeti i iskusiti to okupljanje mladih iz svih dijelova naše domovine zajedno moliti i pjevati. Vjerujem da će nam i priprema kroz kateheze jako dobro koristiti.“

Za susret u Dubrovniku trenutno se prijavilo 70-ak Kustošijanaca koji aktivno sudjeluju u radu župe i željno iščekuju 26. travnja.

Antonija Iva Stipić

Fotografije