III nedjelja kroz godinu (A)

„Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi.“ Mt 1,19

Uhićenje Krstitelja označava svršetak njegova djelovanja, a početak Isusova poslanja u ovome svijetu. U trenutku kada Krstitelj silazi sa scene, Isus se „povlači“ odnosno odlazi na samotno mjesto gdje će se duhovno pripremiti za izlazak pred svijet i naviještanje Božje riječi. Nakon duhovne priprave Isus je pripremljen, u njemu nema straha i nesigurnosti, pun je Duha Svetoga i spreman je u svome životu vršiti volju svoga nebeskog Oca.

Svoje poslanje Isus nastavlja gdje je njegov Preteča stao, propovijeda Kraljevstvo Božje i njegov skori dolazak. Isus potiče ljude da se ne uljuljaju u svojoj svakodnevici nego da neprestano budu budni, da se kaju za svoje slabosti te traže od Boga milost i spasenje.

Kao što je Ivan činio, kada započinje djelovati u svijetu, Isus s posebnim autoritetom poziva ljude da ga slijede. I kada poziva, njegove riječi su usmjerene određenim osobama koje imaju svoje ime. Pozivajući svoje učenike imenom i dajući im posebnu zadaću u njegovu poslanju, Isus i nas poziva našim imenima. Od nas traži da se odazovemo i ostavimo svoje mreže, da napustimo svoje stare živote i pođemo za njim. Ono što Isus obećava onome koji se s njime baci u život, koji napusti sve što ima, nije da će nešto izgubiti nego će postati „ribar ljudi“ (Mt 1, 19), da će biti dionik u njegovu djelu spasenja.

Nemojmo se zanostiti čarima svijeta koje nas redovito razočaraju, nego se prepustimo Isusovoj riječi kako bi naš život uvijek imao smisla i kako bi naše mreže uvijek bile pune.

vlč. Ivan Valentić, župi vikar
26.01.2014.