II nedjelja došašća (A)

Poruka Ivana Krstitelja!

Navještaj Ivana Krstitelja smješten je u pustinju, nenaseljeni prostor daleko od grada. Pustinja nije mjesto susreta, nego mjesto na kojem nema hrane niti vode, mjesto na kojem je mala vjerojatnost od susreta s ljudima, mjesto puno nesigurnosti, opasnosti i iznenađenja. Pustinja je slika našeg ljudskog života koji je pun neizvjesnosti, koji je pun opasnosti i različitih problema, ali je i mjesto u kojem Bog progovara.

Ulazeći u pustinju i pozivajući na obraćenje, evanđelje nam poručuje kako Božja riječ želi ući i u pustinju našega života, kako želi biti navještena i kako želi donijeti radost i promjenu.

Ivan izgovara i mnoštvo teških, za mnoge i uvredljivih riječi, no ono što on radi samo je navještaj istine. Istina je ona koju svi rado slušamo, ali je zapravo ne želimo čuti ako ne odgovara onome što mi mislimo. Iako istina boli, iako zna da će se mnogi osjetiti prozvanima i da će navući gnjev mnogih na se, Ivan se ne obeshrabruje nego progovara nadahnut Duhom Svetim: „Leglo gujinje! ... Svako dakle stablo koje ne donosi roda, siječe se i u oganj baca.“
Poruka koju Ivan upućuje ljudima svoga vremena treba biti jasna i nama koji je slušamo danas, jer je Gospodnja riječ iznad vremena i prostora. Vrijeme u kojem se nalazimo jasan je poziv svakom vjerniku na obraćenje, na promjenu života u skladu s Božjom riječi, u protivnom možemo očekivati ishod kakav se događa stablu koje ne donosi roda.

vlč. Ivan Valentić, župni vikar
08.12.2013.