I nedjelja došašća (A)

„Odložimo dakle djela tame i zaodjenimo se oružjem svjetlosti. Kao po danu pristojno hodimo, ne u pijankama i pijančevanjima, ne u priležništvima i razvratnostima, ne u svađi i ljubomoru, nego zaodjenite se Gospodinom Isusom Kristom i, u brizi za tijelo, ne pogodujte požudama.“ (Rim 13, 11-14)

Može li čovjek prevariti Boga?

Na prvim stranicama Biblije opisuje se trenutak kad je čovjek sagriješio. Popustio je na sotonin nagovor koji ga je uvjeravao da će, ako pojede plod sa stabla spoznaje dobra i zla, biti jednak Bogu: „... i vi ćete biti kao bogovi, koji razlučuju dobro i zlo!“ (Post 3,5)

Nažalost, nakon što je prekršio Božju zapovijed, čovjek je osjećao samo krivnju i strah od Boga. Žalosno je promatrati kako se u mnogim narodima svijeta, a ovih mjeseci i u našem narodu, mnogi daju zavesti te pomisliše kako je svakom čovjeku dopušteno staviti se na mjesto Boga i određivati što je dobro a što zlo! Pa se tako pojaviše oni koji govore da čovjek sam određuje što je brak, što je obitelj, što je zajedništvo muškarca i žene, što je rađanje djece... Nije li tužno kada čovjek „u brizi za svoje tijelo i pogodujući svojim požudama“ počne mijenjati Božje zakone. Dao se čovjek prevariti i nagovoriti od đavla „da će biti kao bogovi“!

Vrijeme došašća ove godine započinjemo s građanskim referendumom na kojemu se odlučuje o braku kao zajedništvu muškarca i žene. Kao vjernici odlučujemo o tome da li je gospodar ovoga svijeta Bog ili čovjek. Ako sam vjernik i vjerujem Stvoritelju onda ću prihvatiti ono što je Njegovom voljom stvoreno jer je to najbolje za čovjeka. Kakvom god isprikom mijenjali Božji red u svijetu moramo znati da Boga ne možemo prevariti! Pokušali su to i prvi ljudi, a napravili su to na svoju štetu.

Božidar J. Tenšek, župnik
01.12.2013.