Krist Kralj (C)

Nedjelja Krista Kralja svega stvorenja

Posljednje nedjelje u crvenoj godini slavimo svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja. U vremenu kada nemamo kraljeva ili je njihova vlast samo simbolična, pitamo se što za nas kao vjernike znači da je Krist kralj, kakvo je to njegovo kraljevstvo.

Kada čujemo riječ kralj obično pred sobom imamo lik muškarca koji je hrabar, muževan, a to se očituje u njegovoj snazi i neustrašivosti, u borbi protiv neprijatelja, te razboritost u upravljanju dobrima i onima koji su mu podređeni. Kralj nikako nije nekakav mlitavac, slabić koji se boji za vlastiti život nego je spreman sve učiniti kako bi zaštitio ono što je njegovo. Tako i Krist, spreman je učiniti sve za one koji su mu povjereni, toliko je hrabar da će i svoj žvot položiti za one kojma je poslan.

U današnjem evanđelju ne slušamo o veličanstvenosti Kristova kraljevstva, nego ga gledamo na križu, ispaćena, napuštena, povrijeđena. Lik je to kralja u kojega se nitko ne bi ugledao, koji u tom trenutku ne ulijeva nadu niti povjerenje svojim promatračma, nego pobuđuje žaljenje. No on nije kako kraljevi ovoga svieta koji brinu za sebe i svoja dobra, on nije od kraljeva koji vladaju silom, nije kralj koji napada drugoga da bi osigurao svoj teritorij. Isus je kralj koji vlada s posebnog prijestolja, a to je križ. Odlučio se popeti na drvo križa kako bi čovjeku pokazao kolko mu je stalo do njega, što je sve spreman učinti za one koji su mu povjereni.

Ako kažemo da smo Kristovi ne možemo drugo nego slijediti njegov glas i evanđelje koje nam je ostavio. Razbojnik koji je dio do Isusa razapet spremno je prihvatio Isusovu riječ te je dobio i odgovor koji usrećuje »Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!«.

vlč. Ivan Valentić, kapelan
24.11.2013.