Devetotjedna duhovna priprava u Kustošiji

Devetotjedna duhovna priprava u Kustošiji

Euharistijskim slavljem kojeg je u petak, 13. rujna 2013. predvodio preč. Antun Sente, dekan Kustošijskog dekanata, vjernici Župe sv. Nikole Tavelića iz Kustošije započeli su devetotjednu duhovnu pripravu za proslavu patrona župe.

Na početku svoje prigodne propovijedi, preč. Sente pohvalio je inicijativu održavanja duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, ističući kako se često događa da premalo cijenimo ljude čiji se život odlikovao ljubavlju prema Bogu i bližnjemu. Spominjući se života sv. Nikole Tavelića, podsjetio je na njegovo svjedočanstvo ljubavi, hrabrosti i odvažnosti u Jeruzalemu. „Slijedeći Kristov križ on je propovijedao krivovjercima da se moraju obratiti i upravo u tome možemo prepoznati Tavelićev lik. Ta ljubav prema Bogu nam mnogoputa nedostaje“, rekao je preč. Sente.

Potaknuo je vjernike na čitanje Svetog pisma i Katekizma Katoličke Crkve, upozorivši pritom na opasnost nepoznavanja vlastite vjere i zahtjevna vremena u kojima kršćanin danas živi. „Mi živimo neka druga vremena. Ponuda je široka i velika, a današnji svijet traži opredjeljenje za Boga ili neki drugi put. Ova vremena su zahtjevna za našu vjeru, Crkvu i svakoga od nas.“

„Evangelizirati možemo samo ako ćemo biti plodna zemlja. Ne može slijepac slijepca voditi“, rekao je preč. Sente u nastavku, naglasivši da mi nismo oni koji vjeruju slijepcu, već oni koji vjeruju Isusu Kristu koji je Put, Istina i Život. Osvrćući se na pročitano evanđelje, ukazao je na ljudsku svakodnevicu u kojoj često vidimo trun u tuđem oku, a brvna u svom oku ne opažamo (usp. Lk 6, 39-42). Na kraju svoje propovijedi, preč. Sente zamolio je za zagovor sv. Nikole Tavelića da bi svi kršćani mogli poći putem Krista kako bi On zaživio u njihovim srcima, sredinama, gradovima i obiteljima.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao župni zbor sv. Nikole biskupa iz Stenjevca. Sljedećeg petka, 20. rujna, misu će predvoditi vlč. Marko Vuković, župnik Župe bl. Ivana Merza u Španskom.

Davor Trbušić

Nastavak devetotjedne duhovne priprave

Vjernici župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji euharistijskim su slavljem, koje je u petak, 20. rujna 2013. predvodio vlč. Marko Vuković, župnik župe Bl. Ivana Merza, nastavili devetotjednu duhovnu pripravu za proslavu patrona župe.
U prigodnoj je propovijedi vlč. Vuković naglasio koliku težinu donosi ovozemaljsko blago, novac, te istaknuo važno pitanje Istine - „Čija će tvoja duša biti, koga će ona prepoznati kao svojega Boga?“. Roditeljima je naglasio važnost Božjeg blagoslova i Božje providnosti, jer samo uz Boga djeca će nadići svoje granice.
Također, vjernike je podsjetio na riječi sv. Petra i Pavla: „Čovječe pazi da se ne zatvoriš samo u svoje i ne osloniš samo na sebe. Čovjek koji se bogati izvana zaboravlja na ono iznutra, svoju dušu.“
„Božji naum je da u čovjeku pokuša probuditi svijest da mora naučiti voljeti nekog drugog osim sebe samog“, zaključio je svoju propovijed vlč. Vuković.
Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao dječji zbor župe Bl. Ivana Merza.

Zrinka Brigita Štetić

Fotografije