IX nedjelja kroz godinu (C)

Jesmo li položili ispit?

„Kad bi sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bi bio Kristov sluga.“ (Gal 1,10)

Ovih dana srednjoškolci polažu državnu maturu. No, osim priprema za ispit zrelosti maturanti, tj. više maturantice, pripremaju se za maturalnu večeru. Svi žele proslaviti svršetak jednog životnog razdoblja i „životnu zrelost“ što god to značilo! Velika je radost učenika i studenata kada doznaju da su uspješno položili ispit za koji su se dugo pripremali, a osobito je velika čast kada započnemo novo životno razdoblje u ustanovi ili zajednici koja će nam pomoći da svoj život izgradimo i usavršimo.

U kakvoj su vezi maturanti i Sveto pismo današnje nedjelje? Naizgled nema nikakve povezanosti. Međutim, poslušamo li malo pažljivije ovu rečenicu sv. Pavla možda nam bude nešto jasnije. A sv. Pavao kaže: „Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo evanđelje, koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevariti evanđelje Kristovo.“

Nažalost, čitave generacije u našoj domovini, ali i u Europi posljednjih godina padaju na ispitu zrelosti. Ne samo da nismo postali zreliji nego smo se još više usavršili u bahatosti i sebeljublju, a dobre ocjene za takvo „sazrijevanje“ pljušte nam sa svih strana od tvoraca nekih novih vrednota u svijetu. Ne, nismo prošli na ispitu zrelosti. Ali, unatoč tome, izbezumljeno pužemo prema prijestolju ovozemaljskih bogova i ne usuđujemo se podignuti pogled prema našim božanstvima da slučajno ne bi shvatili kako su to ipak samo ljudi, prevaranti i lopovi naših duša.

Ne, nismo položili ispit, ali dobrodošli u močvaru u kojoj se sve usmrdjelo!

vlč. Božidar J. Tenšek, župnik
02.06.2013.