Presveto Trojstvo (C)

Sve što ima Otac, moje je; Duh Sveti od mojega će uzimati i navješćivati vama

U ovom odlomku s posljednje večere Isus se vraća na obećanje Duha Svetoga apostolima. No ova poruka koju Isus upućuje namijenjena je ne samo apostolima nego svima koji će jednog dana Njegovu riječ slušati, znači i svakome od nas, svakome tko je dio Kristove Crkve.

Duh Sveti, kaže Isus, bit će posrednik kroz čitavu povijest između božanskih Osoba i nas ljudi. Zauzet će mjesto koje mu pripada i reći će učenicima sve ono što im Isus želi reći, ali ne može jer nisu sposobni shvatiti, jer ne mogu nositi taj teret. Ne da nisu dovoljno inteligentni nego da bi shvatili potrebno im je živo iskustvo, vjera koju žive u konkretnim situacijama. Potrebe za konkretnim svjedočenjem očitovat će se u različitim životnim kušnjama i problemima, vrlo često kroz poteškoće i progonstva. Duh će doista biti drugi Tješitelj i Branitelj ili Zagovornik koji podržava pojedinca u njegovim nastojanjima, a Isus to naviješta kada kaže da će Duh “upućivat u svu istinu” i da će navijestiti buduće događaje. Isus nema puno vremena! Njegov trenutak je već blizu! Zato daje posljednja upozorenja i poruke svojim učenicima.

Isus govori i svakome od nas. Obećao je svoga Duha, obećao je Tješitelja i Branitelja, onoga koji će nas uvesti, objasniti nam svu istinu. Kada su apostoli otvorena srca prihvatili Duha Božjega, kada su mu dopustili da djeluje, i njihovi životi su se promijenili na bolje. Oni kao da su postali novi ljudi i sada su, od onih kukavica koji su se skrivali u dvorani posljednje večere, postali gorljivi navjestitelji Božje Riječi u svijetu, među svim narodima.

Možda nismo pozvani poći po svem svijetu kao apostoli, ali smo sigurno pozvani dopustiti Duhu da djeluje u našim životima kako bismo mogli Gospodina slijediti i svjedočiti u svakodnevnim životnim situacijama.

vlč. Ivan Valentić, kapelan
26.05.2013.