V uskrsna nedjelja (C)

„Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge.“ (Iv 13, 34)

Današnja nedjelja vraća se na stvarnost koja nam je svima bliska, na stvarnost koja nas sve dotiče u dubini našeg postojanja, ali stvarnost koja nam je u isto vrijeme i teško ostvariva i toliko puta daleka. Isus sve vraća na govor o ljubavi, ljubavi koja je savršena i daje sve što ima, daje i život, a za uzvrat ne očekuje ništa.

Evanđeoski tekst govori o „novoj stvari“, novoj zapovijedi koju Isus ostavlja svojim učenicima. U stvarnosti nije riječ o novoj stvari s obzirom na sadržaj, jer zapovijed ljubavi o kojoj Isus govori prisutna je već u Starom zavjetu, i kada je riječ o odnosu prema Bogu i kada je riječ o odnosu prema bližnjima. Novost ove zapovijedi je u načinu kako je vršiti. Zapovijed „ljubite jedni druge“ utječe na budućnost na temelju nečega što je bilo, „kao što sam ja ljubio vas“.

Učenici mogu voljeti jer njihovoj ljubavi prethodi Isusova ljubav, „Mi ljubimo jer on nas prije uzljubi“ (1Iv 4,19). Ljubavlju kojom je Otac ljubio sina, i kojom je Isus ljubio svoje učenike, sada učenici trebaju ljubiti sve ljude, i ostati postojani u toj ljubavi bez obzira na sve protivštine života.

Novost ove Isusove zapovijedi dolazi iz novosti Uskrsnuća, po kojem Bog stvara nešto novo u Isusu, prvorođencu čovječanstva, ali stvara i novu zemlju i novo nebo. Nakon Uskrsa više ništa ne može biti isto, i sve što postoji gledamo u svjetlu i u odnosu na Uskrsnuće.

Isus nas, zajedno sa svojim apostolima, poziva da idemo po sve svijetu i propovijedamo evanđelje, da naviještamo radosnu vijest i svim riječima i svojim djelima, da pokažemo kako smo njegovi učenici. Od nas traži da činimo kao što je i on činio, da ljubimo jedni druge, da prihvaćamo jedni druge kao dar od Boga; traži da jedni drugima budemo blagoslov.

vlč. Ivan Valentić, kapelan
28.04.2013.