III uskrsna nedjelja (C)

Komu se treba pokoravati?

„Veliki svećenik zapita apostole: 'Nismo li vam strogo zabranili učiti u to ime? A vi ste eto napunili Jeruzalem svojim naukom i hoćete na nas navući krv toga čovjeka.' Petar i apostoli odvrate: 'Treba se većma pokoravati Bogu nego ljudima!'“ (Dj 5,27)

Malo toga znamo o prvim danima i mjesecima života kršćanske zajednice u Jeruzalemu poslije Kristovog uskrsnuća i uzašašća na nebo. Zato su nam ovakvi izvještaji, poput ovog iz Djela apostolskih, jako važni. Jer oni ne donose samo zapis o nečemu što se dogodilo već još više poruku. Ta je poruka upućena svim ljudima – vjernicima – za sva vremena.

Možemo li pogriješiti kad se u nekom važnom životnom pitanju ili problemu više priklanjamo Božjoj istini nasuprot ljudskom promišljanju ili propisu? Ako je Bog sama istina i ljubav – savršenstvo, a čovjek je itekako ranjiv i nesavršen u svojim djelima, kome se onda treba više pokoravati? Bogu naravno!

Nažalost, čovjek u svojoj nesavršenosti misli da se njemu svi moraju pokoravati i da je on – čovjek – jedini vlastan posjedovati svu istinu. Takavo razmišljanje i način života uvijek ide na štetu čovjeka.

vlč.Božidar J.Tenšek, župnik
14.04.2013.