Božić (C)

U ono vrijeme, prije više od dvije tisuće godina, jedan je car odredio da se popiše stanovništvo njegova carstva. Trebalo mu je to kako bi lakše ubirao porez od svojih podanika da se popune carske blagajne. Među stanovnicima koji su se morali upisati bili su Josip i Marija, koji su pošli u Betlehem. U Betlehemu se rađa Isus. Evanđelist Luka je zapisao kako za njih nije bilo mjesta u svratištu te su se smjestili u jednu od pastirskih spilja izvan grada. Tamo je Marija novorođeno dijete povila i položila u jasle.

Kao da se povijest ponavlja u našem narodu. Upravo ovih dana govori se o popisu stanovništva u našem „malom carstvu“, a kršćani iščekuju proslavu Isusova rođenja - Božić. No, čini se da za novorođeno dijete Isusa neće biti mjesta u mnogim kršćanskim obiteljima, zatvorili su mu svoja vrata. A neki drugi „kraljevi našega doba“ traže da ga se „ubije“ jer njima ne treba „novorođeni kralj židovski“. Boje se za svoje vlasti i časti u svojem kraljevstvu...

Danas više nema cara Augusta ni njegova carstva. Nestalo je! Nema više ni kralja Heroda ni njegova kraljevstva. Nestalo je! Nestali su mnogi carevi i kraljevi i njihova su carstva propala. A Isus, Sin Božji, i danas živi i čeka sve ljude u Kraljevstvu nebeskom! Nemojmo mu zatvarati vrata svojega srca!

Svima vama dragi župljani: djeci, mladima, starima i bolesnima od srca želimo sretan Božić i blagoslovljenu 2013. godinu!

Vlč. Božidar J. Tenšek, župnik
Vlč. Ivan Valentić, župni vikar
25.12.2012.