III nedjelja došašća (C)

"Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!“ (Fil 4,4)

Hoćemo li doživjeti miran i veseo Božić? Svima nam je to želja no svjesni smo da nam ta radost koju očekujemo neće doći sama od sebe, svjesni smo da za nju treba nešto učiniti, da se treba potruditi. Lijep Božić se ne može jednostavno naručiti ili isplanirati. Radost se ne može kupiti, možemo samo sijati sjemenke iz kojih će radost rasti.

Sv. Pavao nam spominje tri sjemenke iz kojih može izrasti istinska i trajna radost. On od nas ne zahtjeva jednostavno: „Braćo, veselite se uvijek!“, nego nam odmah kaže gdje se može naći istinska radost. Dokaz za to je radosna poslanica koju slušamo u liturgiji Treće nedjelje došašća, koju je napisao u tamnici uoči smrti, te nam svjedoči kako ga radost nije napustila ni u tami zatvora.

Kao razlog za trajnu i istinsku radost spominje nam: „Braćo radujte se u Gospodinu jer je Gospodin blizu!“ Radost je u tome što nas ništa ne može rastaviti od ljubavi Božje, što se u svom životu, pa ček i u smrti nalazimo pod zaštitom Njegove svemoćne i dobre ruke.

Sv. Pavao nam stavlja na srce i drugu sjemenku iz koje će izrasti radost: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego moleći očitujte svoj život Bogu!“ Bilo bi divno kad ne bismo, usprkos svim brigama što nas svakodnevno opterećuju, dopustili da nam one zatvore pogled na Boga kojemu smijemo očitovati svoj život sa svim njegovim brigama, jer ovaj naš život Bog živi s nama, prati nas i hrabri.

Kao treću sjemenku iz koje će izrasti radost Pavao nam preporučuje: „Blagost vaša neka je znana svim ljudima!“ Riječ blagost je u čvrstoj vezi s blagim rukama i riječima razumijevanja, koje znaju što drugome godi ili ga boli. Ovi dani su posebna prilika da svojim djelima učinimo nešto lijepo za druge, a sva radost koju pružimo bit će mnogostruko nagrađena.

vlč. Ivan Valentić, kapelan
16.12.2012.