Godišnjica smrti misionarke s. Lukrecije Mamić

Euharistijsko slavlje povodom godišnjice smrti s. Lukrecije Mamić iz reda Službenica Milosrđa, koja je prošle godine ubijena u misijskoj kući u Burundiju, održano je u utorak, 27. studenog. Misu je predvodio vlč. Antun Toni Štefan, ravnatelj Papinskih misijskih djela, ujedno i dugogodišnji misionar u Africi.
U svojoj se propovijedi vlč. Štefan osvrnuo na život s. Lukrecije, koji je bio primjer da se u siromaštvu i nesigurnosti života jasnije može očitovati njegov smisao i bogatstvo ljubavi.

„Što je to u što mi danas polažemo sigurnost života?“, upitao je okupljene vjernike dodavši kako je s. Lukrecija iz svog misijskog poziva, ali i vjerovanja da je Bog tamo gdje je i čovjek, crpila snagu da sve uvijek s ljubavlju prikazuje Bogu. Govoreći o snazi ljubavi, istaknuo je da samo ona briše granice između naroda, te da nas samo ona međusobno zbližava. „Sestra Lukrecija se do kraja predala Milosrdnoj Ljubavi želeći je donijeti svakom čovjeku. Neka nam njezin život bude primjer predanja, a i poticaj da ne gubimo vjeru, nadu i ljubav jer naša je sigurnost u Bogu utemeljena“, kazao je vlč. Štefan zaključivši kako nas ni smrt, ni život ne mogu odvojiti od ljubavi Božje u Kristu Isusu.

Sestra Lukrecija rođena je 2. rujna 1948. godine u katoličkoj obitelji kao sedmo od osmero djece u Zidinama kraj Tomislavgrada, u BiH. Nadahnuta primjerom svoje starije sestre i brata bogoslova, ušla je u samostan Službenica Milosrđa 1962. godine u Dubrovniku. Vječne zavjete položila je 1976. godine u Splitu. Od samog početka redovničkog života u srcu je osjećala poziv da ide u misije i da radi sa najpotrebnijima. Kao jedna od osnivačica misija u Ekvadoru, 1984. godine odlazi u Južnu Ameriku. Kada se 2002. godine uvidjela potreba za otvaranje nove misije u Burundiju u Africi, s. Lukrecija velikodušno je odgovorila: „Uvijek me oduševljavala univerzalna dimenzija Crkve i otvaranje novih prostora za naviještanje Evanđelja kao i širenje karizme naše drage Družbe. To je razlog mog odlaska na novi kontinent i novu misiju.“ S. Lukrecija se u Burundiju kao i u Ekvadoru potpuno posvetila najsiromašnijima i najpotrebnijima. Potpuno je živjela svakodnevnicu koju je protkala molitvom iz koje je crpila snagu. Život koji je bio u njoj nije se zatvarao u sebe, nego je dobivao oblik u njenim djelima. Lukrecija Mamić ubijena je 27. studenog 2011. godine u Burundiju u pokušaju pljačke samostana.

Fotografije