XXIX nedjelja kroz godinu (B)

„POĐITE PO SVEM SVIJETU, PROPOVIJEDAJTE EVANĐELJE SVEMU STVORENJU.“ (Mk 16,15)

Isus je svojim učenicima, prije nego je uzašao na Nebo, ostavio zapovijed da pođu po svem svijetu, da navještaju Radosnu vijest koju su primili i da krste svakoga koji na tu njihovu riječ povjeruje. Poslanje koje su apostoli primili prije skoro dvije tisuće godina za vjernika, za svakog Isusovog učenika ostaje aktualno i danas: svojim životom, riječima i djelima svjedočiti primljenu Radosnu vijest.

Papa Benedikt XVI. u poruci, potpisanoj na Bogojavljenje, a objavljenoj 25. siječnja, na blagdan obraćenja sv. Pavla, apostola naroda, za ovogodišnji Svjetski misijski dan u nedjelju 21. listopada kaže kako Crkva treba pronaći onaj isti apostolski zanos prvih kršćanskih zajednica koje su, premda malene i nezaštićene, bile sposobne širiti Evanđelje u cijelom svijetu.

Potaknuti Isusovim pozivom mnogi muškarci i žene, svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici, napuštaju svoje domovine, svoje obitelji, ovozemne sigurnosti, napuštaju sve što imaju i odlaze u svijet, vrlo često nepoznat, ponekad i okrutan i neprijateljski, a sve kako bi braći i sestrama navijestili Božje otajstvo, koje se objavilo u Kristu da nama donese spasenje.

Misijska nedjelja prigoda je za nas vjernike, koji svoju vjeru svjedočimo u svojim redovitim životnim okolnostima, podsjeća na važnost prenošenja Božje objave, ali i nedjelja koja naše poglede usmjerava prema potrebitima u dalekim zemljama i prema našim sunarodnjacim, da im pružimo svoju materijalnu i duhovu potporu kako bi mogli nastaviti Isusov poziv propovijedanja evanđelja svakom stvorenju.

Vlč. Ivan Valentić
21.10.2012.