XXIVnedjelja kroz godinu (B)

„Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema?“

Često se mogu čuti prigovori na katolike kako su loši vjernici, kako su loši ljudi, možda i pokvareni, te da su mnogi koji nemaju veze s Crkvom puno bolji od katolika. Puno je napada, često neutemeljenih, ali isto tako puno ih je s čvrstim razlozima. Čovjek ne može a ne zapitati se što je tome uzrok. Odgovor započinje u pitanju apostola Jakova „Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema?“

Mnogi će u našem narodu kada ih se pita o vjeri reći da su vjernici, neki su i redoviti na Svetim misama, a drugi će se pohvaliti kako jednom godišnje idu u Mariju Bistricu, da su bili na nekoj duhovnoj obnovi, seminaru ili hodočašću, da poznaju ovog ili onog svećenika, da su svoju djecu slali na sakramente, reći će da njima vjera puno znači.

S druge strane, uz svu tu našu vjeru, događa se da kada netko psuje, pa i velike psovke, mi nemamo hrabrosti opomenuti ga, prijateljski upozoriti da psovka nikada nije dobra i nikome ne koristi. Ili, kada netko želi napraviti abortus djeteta za kojega su doktori rekli da bi moglo biti bolesno, ne pronalazimo riječi ohrabrenja i potpore roditeljima, nego ćemo ih još posavjetovati da se „toga“, misleći na nerođeno dijete, riješe, jer ne trebaju probleme u životu. Ili, kada su u pitanju predbračne zajednice ili možda istospolne zajednice, pronaći ćemo mnoštvo objašnjenja i razloga, jer danas su nova vremena, ako ništa iskoristit ćemo već ustaljeni izraz „svi tako žive“.

No, je li prava istina da svi žive tako kako nam se pokušava nametnuti? Ili nas ipak ima koji smo svjesni i znamo u svome srcu što je dobro, a što je loše?

Sveti Jakov kaže: „Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru.“ Svjesni da nije lako, i mi vjernici, Kristovi učenici, pozvani smo svojim životom, riječima i djelima, svjedočiti vjeru koja je u nama.

vlč. Ivan Valentić, župni vikar
16.09.2012.