Kardinal u našoj župi

„Radost koja ide do dna srca i duše“

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u petak, 20. travnja, posjetio je župu Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji te se susreo s osamdesetak mladih župljana koji aktivno sudjeluju u radu župe. Posebno za tu priliku, mladi su pripremili bogat i zanimljiv program koji se sastojao od tri dijela. U prvom su dijelu susreta nadbiskupu predstavljene različite aktivnosti za mlade koje se održavaju u našoj župi, dok je drugi dio susreta bio obilježen u znaku svjedočanstava. Dirljivi trenuci u kojem su troje mladih hrabro progovorili o svojem duhovnom pozivu, odnosno o pozivu na sakrament ženidbe, zasigurno su dokaz plodova vjere koji su podstrek prema naprijed svakom vjerniku.

Vjernik živi u Crkvi i s njom prolazi sve što ona prolazi

Središnji dio susreta bila je Kardinalova kateheza te odgovori na pitanja koja su mladi pripremili. „Osjećamo Božju prisutnost u radosti koju živimo. Radost koja ide do dna srca i duše, koja ispunja život, radost Božje povezanosti s nama“, kazao je nadbiskup na početku kateheze te dodao kako među mlade dolazi kao apostol Pavao koji svjedoči velika djela Božja u zajednici. Na postavljena pitanja mladih, Kardinal je dao vrlo konkretne i poticajne odgovore. Jedno od pitanja odnosilo se na položaj Crkve u javnosti, slici koju daje o sebi te o svojoj transparentnosti. Nadbiskup je kazao kako za vjernika Crkva nije nikada nešto odvojeno od njega poput neke institucije, već vjernik živi u Crkvi i s njom prolazi sve što ona prolazi. „Crkvena komunikacija, i prema svijetu i ona unutar nje same, mora biti u znaku otvorenosti“, zaključio je Kardinal.

Na pitanje o ulozi „caritasa“ u životu vjernika i kršćanske zajednice, Kardinal je odgovor započeo objasnivši mladima smisao materijalnih dobara. „Čovjeku su potrebna materijalna dobra kako bi dostojanstveno živio, a obitelj je mjesto prvog ostvarivanja i dijeljenja materijalnih dobara. Nakon nje dolazi župna ili crkvena zajednica u kojoj je svaki vjernik pozvan dati prije svega sebe, najveće dobro koje posjeduje“, naglasio je Kardinal. Dotakao se i aktualne ekonomske krize iza koje stoji jedan veliki izazov čovječanstvu da promijeni stil života, a gospodarska kriza nije ništa drugo doli kriza morala, jer pohlepa prema kapitalu i novcu čini taj kapital nedostupan mnogima koji onda trpe posljedice.

Mladi su otvorili i temu rada s obitelji, kako na župnoj, tako i na biskupskoj razini. Izrečena je potreba da mladi parovi koji kreću u bračni život nakon više godina rasta u vjeri, kao mladi katolici pronađu u svojim župama mjesta nastavka svog vjerskog rasta. Kardinal je odgovorio da glavna želja i molitva jedne zaručnice treba biti da srce njezinog zaručnika Bog posve ispuni, jer će tako ona biti sigurna da će on biti posve njezin. „Isus živi, i prisutan u sredini muškarca i žene čini da oni budu posve svoji, ali i posve jedan od drugoga“, rekao je.

Po završetku kateheze, mladi su Kardinalu uručili prigodan poklon. „Duhovna bombonijera“ koja se sastojala od prikazanih Svetih misa za Kardinalove nakane te brojnih molitava i pobožnosti, odraz je zauzetosti mladih vjernika za svojeg pastira.

Rast u vjeri zajednice – najteže ostvariva zadaća Crkve

Na kraju susreta, Kardinal je izrekao svoje osobne dojmove. „Doista su velika djela koja Bog čini u životu svakog vjernika otvorenog Riječi Božjoj, ona su velika, vidljiva i opipljiva. Rast u vjeri jedne zajednice najzahtjevnija je i najteže ostvariva zadaća Crkve, naročito njezinih pastira kojima je povjerena ta važna zadaća“, poručio je Kardinal. Također, kazao je kako ključnu ulogu u vjerskom rastu svakog vjernika ima svijest da se osobni susret s Kristom događa u istini samo u zajednici vjernika koju predvodi pastir ili učitelj vjere za to od Boga postavljen. Isti se duhovni mehanizam ostvaruje i u našoj župi. Taj događaj doživljavamo kao potvrdu da tamo gdje se vjera upoznaje i živi u Crkvi, koja u osobi nadbiskupa kao pastira ima jasni izričaj sukladno načelu ubi episcopus, ibi Ecclesia („gdje je biskup, ondje je i Crkva“), na tom mjestu Bog čini da ta vjera raste i učvršćuje se. Ako je naša katolička vjera naš najdragocjeniji biser, onda je Crkva u kojoj se rađamo za vjeru te u njoj rastemo naša najvažnija životna suputnica. Posjetom kardinala Bozanića i njegovom poticajnom riječju, mladi su u kontekstu župne zajednice doživjeli Crkvu u njezinoj iskonskoj i najljepšoj zadaći, mjestu susreta s radošću koju donosi uskrsli i živi Isus.

vlč.Borna Puškarić, kapelan