V nedjelja kroz godinu (B)

Isusova strast za evanđeljem

Kada čitamo evanđelje primjećujemo jednu dominantnu strast kod našeg Gospodina. Strast za propovijedanjem evanđelja koje je donio svakom čovjeku. Kada se dublje zaustavimo u razmatranju teksta današnjeg evanđelja, uočavamo kako je Isus savjesno i bez oklijevanja ispunjavao svoje temeljno poslanje Navjestitelja radosne vijesti. Pogledajmo pobliže ovaj zanimljiv redak: „Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao." (Mk 1,38). Isus je upravo nađen od svojih najbližih prijatelja dok moli u osami, nakon što je ozdravio Šimunovu punicu i mnoge druge bolesnike na tijelu i duši. U ovom Isusovom odgovoru jasno vidimo njegovu silnu želju da evanđeoska poruka dođe do svih ljudi. Bog želi „da se svi ljudi spase i dođu do spoznanja istine“ (1 Tim 2,4).

Nitko i ništa ne smije stati između Isusa i čovjeka potrebitog njegova navještaja neizmjerne Božje ljubavi i zainteresiranosti za čovjeka. Jesmo li i mi ponekad uskogrudni i stavljamo li zapreke da se evanđelje proširi što više i dalje? Zadržavamo li radosnu vijest samo za sebe, zatvaramo li ju u neke neprobojne sheme i sustave koje smo stvorili. Jesmo li zaboravili da ima i drugih kojima je Isus poslan i da najgora moguda stvar koju možemo učiniti jest da postanemo zapreka tom Isusovu poslanju.

Gospodine, ti si došao na svijet da propovijedaš evanđelje o Kraljevstvu Božjem. Molimo te, učini da ovdje i sada, u društvu u kojem živimo i radimo, budemo sposobni suradnici tvog velikog djela ljubavi.

vlč. Borna Puškarić
05.02.2012.