Božić (B)

Rodio se Bog i čovjek!

Svake godine iznova pred nama stoji veliko čudo rođenja u Svijet Sina Božjega Isusa Krista. «Rodio se Bog i čovjek», pjeva hrvatski vjernički puk i kliče novorođenome Mesiji. Koji nas osjećaji obuzimaju? Nastupa nevjerica. Zar stvarno Bog, velik i svemoćan, postaje maleno djetešce rumena i ozebla lica? Iz nas progovara vjera. Ona vjera koju su nam predali naši «stari», a koju mi sada želimo, nastojimo i moramo prenijeti mladima. Vjera katolička u Božić! U jaslicama, zagrijan svetom ljubavlju Djevice Marije i Sv. Josipa, leži sam Bog, Knez mira i Izvor radosti. I mi u to vjerujemo. I dobro činimo! Sam Duh Sveti potiče u nama tu vjeru, On ju razvija i učvršćuje. U božićno vrijeme nadasve je potrebno otvoriti se djelovanju  Duha Svetoga, koji nas nadahnjuje na ljubav prema Malome Isusu. Teško je izbrojiti prilike koje ćemo imati u ovo Božićno vrijeme da se u poniznosti i jednostavnosti srca obratimo Isusu. Prije svega, svečana liturgijska slavlja u kojima susrećemo, klanjamo se i primamo živoga Boga u Euharistiji. No, tu su i naše hrvatske božićne pjesme, običaji, ukrasi, svjetla svih boja koja prizivaju Svjetlost Istinitu – Krista Kralja. Kako u obiteljskim i prijateljskim blagdanskim okupljanjima ne prepoznati toplinu i ljubav našega Boga. Sve nam se to daruje kao poticaj da i ove godine otvorimo svoja srca Malome Isusu.

Jednom je jedno dijete pitalo svećenika zašto za Božić dobivamo poklone od Maloga Isusa kad je njemu rođendan, a ne nama. «Trebali bismo mi nešto Isusu pokloniti» reče. Uistinu Božić je prilika da svatko daruje Isusa svojom čvrstom vjerom, postojanom nadom i žarkom ljubavlju. To će Ga učiniti jako sretnim.

Svima vama dragi župljani: djeci, mladima, starima i bolesnima te svima u vašim  obiteljima od srca želimo sretan Božić i blagoslovljenu 2012. godinu!

vlč. Božidar J. Tenšek, župnik
vlč. Borna Puškarić, župni vikar

25.12.2011.