VI uskrsna nedjelja (A)

I ja idem na Hipodrom! 5 razloga zašto idem na Hipodrom

Na putu u Emaus dvojici se novopečenih kršćana pridružio njihov Učitelj i Gospodin Isus. No oni ga nisu prepoznali te su na njegovo pitanje o čemu to tako gorljivo razgovaraju začuđeno odgovorili: „Zar si ti jedini stranac u Jeruzalemu te ne znaš što se u njemu dogodilo ovih dana“ (Lk 24,18). Siguran sam da rijetko koji vjernik i stanovnik grada Zagreba ali i cijele Domovine ne zna da će nam za tjedan dana, 4. i 5. lipnja, u posjet doći veliki gost. Kada bismo čak i sreli nekoga tko ne zna da u Hrvatsku dolazi Sveti Otac sigruno bismo reagirali slično kao dvojica učenika iz Evanđelja. Papin dolazak u Hrvatsku bez sumnje je najvažniji događaj ove godine za svakog istinskog  vjernika katolika i čovjeka dobre volje. Evo nekoliko razloga koji žele podržati ovu tvrdnju.

1. Prvi i temelji razlog zašto želim susresti i vidjeti Svetog Oca proizlazi iz činjenice da je on namjesnik (vikar) samoga Gospodina Isusa Krista na Zemlji. U djelovanju Svetoga Oca mi prepoznajemo brigu Isusa Krista, Dobroga pastira, koji ne ostavlja svoje stado već ga preko svoga namjesnika vodi kroz bure i oluje ljudske povijesti.

2.    Drugi razlog koji me oduševljava na susret sa Svetim Ocem je njegova specifična veza sa prvim od apostola, Svetim Petrom. Naime Papa je nasljednik Svetoga Petra. Pitam vas, dragi moji, kada bi vam netko rekao da će vam u posjet doći Sv. Petar mislim da ne biste ostali ravnodušni. Benedikt XVI je zaista Petar naših dana.

3.    Treći razlog koji me potiče da se odazovem na aktivno sudjelovanje na Svetoj Misi na Hipodromu je sam povod dolaska Svetoga Oca, prvi Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Obitelj je temelj društva i ako je danas moderno društvo izgubljeno, to je zato što je obitelj kao temeljna vrijednost u krizi. Papa to vrlo dobro uočava i zato dolazi da podrži i blagoslovi hrvatske obitelji.

4.    Četvri razlog zašto kao vjernik i svećenik želim susresti svetoga Oca je da ga podržim u njegovom velikom djelu obnove Katoličke crkve. Papa Benedikt XVI neumorno radi na buđenju pozaspalih i mlakih katolika i njihovom utvrđivanju u istini i jasnoći katoličkog nauka.

5.    Na kraju, kao peti motiv za podršku i zajedništvo sa Svetim Ocem je svjedočenje svoga katoličkog identiteta. Ja sam katolik i to je moje najveće blago. Papa poziva Crkvu na novu evangelizaciju. Siguran sam da će njegov pohod Hrvatskoj biti za svakoga od nas, svećenika ili laika, mladog ili zrelog vjernika, onaj važni poticaj na apostolat nove evangelizacije.

Stoga pustimo priče, odazovimo se, pobjedimo svoju komociju i u zajedništvu sa svojim pastirom, papom Benidiktom XVI, 5. lipnja na Hipodromu, proslavimo euharistijskog Gospodina Isusa Krista.

Dozvoliti ću si da na kraju od svih događanja koji su predviđeni u rasporedu Papinog pohoda izaberem onaj na kojem sam posebno Bogu zahvalan. To je molitveno bdjenje mladih sa Svetim Ocem na Trgu Bana Jelačića. Na središnjem trgu metropole svih Hrvata, mladi kao budućnost ove zemlje, nakon pjesme i slušanja poruke pape Benedikta XVI, kleknuti će pred Isusa u Presvetoj Euharistiji, pred svoga Boga i Gospodina. Braćo svratite do grada jer u centru je Isus!

Vlč. Borna Puškarić
29.05.2011.